Felhőszolgáltatások

felhő
felhő

Az Ön cégének sikere ne múljon más cég szerencséjén! Úgy gondoljuk, hogy egy komoly, adatait biztonságban kívánó vállalkozás építse ki saját felhőjét!

A felhő alapú számítástechnika, és ezen a platformon való adatmegosztás a 2010-es évek egyik legjobban felkapott módszere. A szerverparkban tárolt dokumentumainkat, adatainkat könnyen és gyorsan megoszthatjuk a munkatársainkkal, de nagyon kényelmesen válthatunk át az egyik eszközünkről a másikra, vagy akár magunkkal vihetjük a komplett irodai munkánkat a mobileszközünkön.

Alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk a felhőket:

  • Nyilvános felhőszolgáltatás: Amikor az adatainkat egy harmadik fél szolgáltatásában helyezzük el.
  • Privát felhőszolgáltatás: Ebben az esetben az adataink a saját szerverünkön tároljuk.

A nyilvános felhőszolgáltatás előnye az ára, valamint a kényelem. De az egyik, és mégis a legfőbb gyengesége, hogy a szolgáltatást nyújtó cég tevékenységét nem lehet befolyásolni. Bármikor leállíthatja a szolgáltatását, megváltoztathatja a szerződési feltételeket vagy eladhatja más cégnek, amelyet mi nem szeretnénk.

Egyik kitűnő példa erre a MindJet, és az általuk forgalmazott Spigit nevű innovációs szoftver (https://www.spigit.com/). A napokban tulajdonosváltás volt, de erről a felhasználók nagy része nem is tud, meg sem kérdezték őket, hogy mint fizető felhasználók, mit szólnak ahhoz, hogy az adataik más tulajdonos kezében legyen.

Vagy másik példa lehet a Google által támogatott szolgáltatásokkal összefüggésben: A cég leállította a Picasa képmegosztó szolgáltatását, (http://hvg.hu/t…/20160214_google_picasa_bezaras_kepmegosztas) és tervezi, hogy a Hangouts-ot is bezárja (https://androbit.net/…/a_google_elarulta_leallitja_e_a_hang…).

De bármikor megteheti ezt a Google Docs vagy akár a Gmail szolgáltatásaival, vagy épp fizetőssé is teheti őket. Mit tud tenni a felhasználó, ha ez bekövetkezik?

Az adatbiztonságot szem előtt tartó vállalkozások a private cloud szolgáltatást veszik igénybe. Természetesen valamennyivel drágább, és több szakértelmet igényel egy saját szerver felállítása és fenntartása, de a használattól kezdve az adatok mindvégig a cég saját tulajdonát fogják képezni, így az adataik biztonságban vannak. Csak a vállalat rendelkezik róla, és mi döntjük el mikor és kivel osztjuk meg, vagy éppen mikor semmisítjük meg őket, amit egy SAS (Software As a Service = kizárólag online elérhető rendszerek, pl. a Facebook) szoftver esetében sosem mi fogjuk eldönteni.