Médiatörés

médiatörés
mediatörés

Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy mi is az a médiatörés. Legegyszerűbben a kifejezés két részre bontásával tudjuk elmagyarázni.

  • Média/médium: A kommunikációban a média az információ rögzítésére és közvetítésére használt eszközöket tekinti.
  • Törés: Jelen értelemben egyik médiatípusról egy másik típusra való váltást jelenti (pl. beszédről papírra, papírról számítógépre).

A történelem folyamán láthattunk már médiatörést:

Időszámításunk előtt a sumérok a törvényeiket agyagtáblára írták (Hammurapi törvényei), a középkorban a szerzetesek vagy bérmásolók a kódexeket, enciklopédiákat és az egyéb megszerzett tudást vetették papírra, majd azokat másolták.

Az emberi tényező valamint az idő múlása, a betűk kopása is sokat jelentett a másolatok elkészítésének minőségében.

Később, a 15. században Johann Guttenberg forradalmasította a könyvek másolását. Az általa létrehozott technológia felgyorsította a másolási sebességét, de minden laphoz kézzel kellett szedni a betűket, és a forgó alkatrészek a folyamatos mozgás következtében veszíthettek minőségükből.

A számítógépek feltalálásával és a digitalizáció megjelenésével sikerült 100%-os, vagyis veszteségmentes másolatot készíteni egy adatról. (vagyis majdnem 100%)

Mit jelent a médiatörés az üzleti életben?

Tegyük fel, hogy telefonról adnak le a cége számára rendelést, amit felír egy papírra, mivel éppen az autóban ül. Ha beér a munkahelyére, a papírról felvisz mindent a számítógépre.

Az alábbi kérdéseket tudjuk ebben az esetben feltenni:

  • Mit hallott a telefonos beszélgetésből?
  • Mit értett a telefonos beszélgetésből?
  • Mit tud leírni a hallottakból?
  • Mit tud kiolvasni a cetliről?

A fenti példa és egy népszerű gyermekjáték* is megmutatja, hogy az információ ennyi állomáson keresztül torzulhat, amit a vállalkozás versenyképességének fenntartása miatt mindenképpen el kell kerülnünk.

Tegyen egy próbát a saját cégénél!

Próbálja megfigyelni a saját cégénél, hogy hol lép fel médiatörés!

Hogy keletkezik? Legcélszerűbb módja a médiatörés elkerülésének, ha már a legelső munkafolyamatot is digitalizáljuk az információt. Ekkor valószínűleg elkerüljük a torzulást.

* A népszerű játékot a gyermekek egymás mellett játsszák. Az elsőnek súgnak egy történetet, amit ő továbbad a következő gyereknek, és ezt az is továbbadja a másik társának, és így tovább. A kezdő és a végső történet mindig sokban különbözik egymástól.